Search This Blog

Tuesday, September 14, 2010

Realiti kehidupan




haI sume!!! dh lame rase xupdate blog ni..tetibe arini tegerak ati nk tulis sumthing.. arini ak nk share satu pengalaman yg telah ak lalui sepanjang ak menjadi trainee di Skrastin lim firm di kelang lama. mama n papa suruh ak duk umah mase wktu practical tp ak ttp ngn keputusan ak utk duduk luar dari umah..bknnye ak hndak ingkar pada perintah mereka tp ak ingin menjadi seorg yg bedikari.. belajar erti menjadi dewasa dgn erti kate yg sebenar.. make ak tlah menyewa 1 bilik di PPR taman sentosa n duduk bersame dgn kwn2 ku.. bilik yg ak sewa itu adlh milik seorg p.cik n m.cik yg sgt baek.. xpernah ak jumpe p.cik n m.cik yg terlalu baek seperti itu..smpaikan ak rase sgt terutang budi kepada mereka..xpernah sedikit pun mereka menganggap kami sbg penyewa mlh mereka menjage kami seperti anak mereka sendiri smpaikan ak sgt bersyukur kehadrat Illahi kerana menemukan mereka kepada aku.. mereka menyediakan makanan harian kami, membasuh baju n mengemas bilik kami.. kalau difikirkan balik, xkan ade org yg sanggup membuat itu sume kepada penyewa.. tetapi ini lah realiti yg aku lalui.. becerita ttg tmpat kerja ak..sekali lagi ak menadah tgn tanda kesyukuran kehadrat Illahi kerana mmberi ak tmpat praktikal yg sgt bez.. byk pengalamn yg telah ak timba sepanjang ak berada disane.. mereka telah mengajr ak audit,taz,account n company secretary..bukan itu shj, ade juge client yg dtg n besembang ngan aku ttg rahsie dlm membuat business.. ak sgt la njoy berade disitu tambahan lg pekeja2 disitu sgt baek n friendly... mereka senang di bawe berbual n berbincang.. ak berdoa semoga pejalanan ak sbg trainee dlm mase 6 bulan ini bejln ngn lancar... tetapi dlm ak mengharungi hari2 ak sbg trainee, byk pngalmn manis n pahit yg telah ak lalui n ak doakan yg pahit itu biarlah mnjadi pengajaran dlm idup ak.. biarlah org kate kite ape, biarlah org kata kite xtau agama, biarlah org kate kite berlagak tp sbnrnye kite tau ape yg kite mahu dlm kehidupan kite.. yg penting jgn telalu mementingkan diri sendiri,ego n tunjuk kite bagus.. jgn kate kite pndai agama tp adab kite mcm sampah...

No comments:

Post a Comment