Search This Blog

Wednesday, December 1, 2010

FAreWELL





30 November 2010.... tarikh keramat yang ditunggu oleh sume student intern june until nov 2010... satu tarikh dimane kami bebas dari praktikal.. sepanjang 6 bulan aku menjadi slh sorg family skrastin lim..mmg xpyh cter la.. ade suke n duka dekat sane..yela, everything bknnye perfect pun.. msti ade kelemahannye.. ak sendiri pun ade kelemahannye...

tp arini ak nk becerite skit la, mase 1st time ak msuk prac, bedebar gle dada..rase cam nk pecah je.. org 1st yg ajar ak kt bhgian audit adlh k.ati.. die ajar ak n kwn2 ak mcm die kene kejar ngn polis je.. laju btul smpaikan ak n kwn ak tediam n angguk je...rupenye die nk g wat stat audit kt luar..bknnye nk ckp awal2..hehe..tp dh lame mengenali die, lepas ak belek muke die rupenye die x la cmtu.. lemah lmbt orgnye, klau ajar pun satu2 die terang, mmg fhm la gua ckp same lu.org yg 1st ajar ak audit pulak adlh sheh yen.. die la ajar ak mcmane nk vouch n everything..dei sentiase senyum n kelakar..hehe.. make bermulalah kehidupn ak sbg trainee auditor disane.. make setiap ari la aku melalui rutin harian ak sbg slh seorg trainee disane.. byk kenangn manis n pahit yg ak coret kn disane sehinggekan ia boleh dijadikan 1 buku yg sgt berharga dlm idup aku...
kenangan besame k.lina n k.ros yg selalu masak utk kami trainee yang nakal sgt sgtlah kami hargai..mereka xpernah bekire dgn kami lngsung.. baek hatinye mereka.. xpernah aku jmpe org seperti ini..k.lina selalu wat lwk smpaikan nk pecah perut ak gelak..plg bez klau part die belakon, mmg klh anugerah skrin..hehe..k.lina pun byk ajar aku in term of admin punye keje... bkn snng nk wat keje admin bnrnye..pening pale gak..hehe.. k.ros plak,ak plg suke klau die speaking, clear n concise..haha..klau org xfhm lg xtau la.. die pun byk ajar ak psl bank2 ni. b4 ni xreti lngsung ak tp ble ngn die, dh pndai pun ak gune segala machine kt bank2 tu..hehe.. yg plg memilukan ati ku, boz n sume family skrastin lim sentiase besame aku semasa ayahku pergi meninggalkan aku.. mereka selalu betanye kbr ak n membantu mengembalikan smngt ak.... teharunye ak mempunyai kwn2 seperti mereka..SAYANG SGT KAT KORANG SUME...
siew teng pula slalu mengajar ak bende2 yg bru.. fuh,klau die tnye ak sln, boleh pecah kepala nk jwb..kdg2 kene ambik mase yg lame utk mndpt jwpn yg tebaek.. tp itu adlh 1 proses pmbelajaran yg sgt baek..i love her.. boleh jd lcturer wani ni..hehe. sheh wah pulak, klau ajar lmbut je.. sentiase snyum, klau keje ngn die, rase nk snyum je..hehe.. klau ak de wat slh, die xpenah mare n siap boleh gelak2 lg.. baek btulla sheh wah ni..hehe.. miss leong jugak same, sentiase snyum.. klau sruh ak wat keje cp204 tu, die ceria je smpaikan ak jeles btul tgk ketenangan die.. ble la plak ak leh jd setenang die..hehe..
xlupe pada lg sorang auditor.. kah yim.. ak sentiase gelak klau die ckp fon.. msti nk mule "saya kah yim,sebagai auditor..hehe.. cmel je dgr suare die ckp mcm tu.. kah yim pun seorg yg sgt mmbntu, die slalu srh ak stdy balik audit2 yg ak dh wat agr ak fhm ape yg ak wat..hehe.. miss ho, pulak cosec yg sntiase beceloteh ttg anak die..klau die cte psl ni, ak mmg suke dgr..rase tehibur je... yg laz skali mr.gary my our boss, 1st time jumpe, rase die sgt mengerunkan tp lame2 die sgt baek... klau tny die 1 sln, tp die punye explain punye lah lame smpai kdg2 dh temenung ketempat laen je..hehe.. tp bez sbb die jnis yg cool n relax.. xpenah pun push kitorang.. mereka lyn kami as a trainee sgtlah baek.. xpenah pun rase sedih ditempatkn di audit firm ni.. kenangan2 inilah sentiase bemaen difikiran ku smpaikn kdg kala ia boleh menitiskan air mate ku.. apekan boleh buat, pejuangan msti diteruskan.. another 1 semester sblm ak memegang segulung ijazah sbg bachelor in accountancy.. THANK YOU TO ALL SKRASTIN LIM'S MEMBER.. experinence yg ak dpt sepanjang ak berada di skrastin lim ini akn ak jdkan sbg landasan utk ak mnjd pekeja yg tebaek suatu ari nnt... moga ak mendpt pekerjaan yg boleh menampung familyku~~~

video

Wednesday, November 24, 2010

Air Mata yang tidak Bermakna LagI(coretan buat lelaki yang begelar HERO dlm familyku)


Setelah sekian lame tidak menekan keyboard utk mencatat sesuatu di dalam blog ini, akhirnye hari ini ak tulis juge...itupun setelah ku rasekan emosi ku kian stabil...

Tanggal 3 november 2010,jam 8.32 pagi.. ak mendapat 1 panggilan daripada ibuku menyatakan ayahku accident.. Allah S.W.T saje yg tahu perasaan ku... xputus2 aku berdoa agar ayahku hanya luke2 kecil shj... ak drive dlm keadaan yg agk laju sehingga ak melalui tempat kejadian dimane tempat ayahku accident.. Ya Allah, ak nmpak motonye di tepi jln, hatiku semakin bedebar kerana moto itu rosak teruk dibhgian hadapan... aku terus menangis dan menangis sehingga ak smpai di hospital sg buloh.. setibanye, ak belari laju menuju ke emergency.. disitu ak tedgr ayahku mengerang kesakitan dimane bdnnye dipenuhi dgn darah.. dlm pkul 10.30 pagi.. doctor memberitahu kami bhw ayahku perlu menjalani pembedahan kerana keadaan die yg sgt kritikal.. meraung lah ak dan kelurga ku kerana ak xpercaya org yg aku berbual dgn eloknye pd hari isnin hari itu dlm keadaan tidak sedarkan diri lngsung.. mama membuat persetujuan utk membenarkan doc melakukan pembedahan.. saat menunggu operation tamat adlh saat yg sgt menyakitkan diri ak... pelbgai bende bermaen di fikiran ku... akhirnye ak intercom bilik pembedahan dan mereka menytakan ayahku sdh di ICU.. kami belari kesane n doc menyatakan telalu byk organ didlm badan ayahku telah rosak.. yg plg ak sedih adlh, otak sebelah kiri die tidak boleh berfungsi lg.. kate akhir dari doc agar kami bersedia menerima setiap ape yg belaku.... mase tu, tidak ade siapa yg fhm persaan ini... ak akan kehilngan org yg plg ak rpt dlm family..die bkn sj sbg seorg ayah malah die seorg guru yg sgt bgus mendidik dan membesarkan ak tanpe ade cacat langsung.. die juga rakan sepermainan ku sejak ak dari kecil.. die yang mengajar utk bermain tenis, squash n akhir sekali ping pong... bkn itu saje, kami juge mempunyai hobi yg same dimane dimsa lpg kami akn tgk EPL besame n n bejln2 mencari brg electronic yg boleh digunekan dimase akn dtg... papa juga byk bersembang dgnku ttg hal politik n business.. dlm kehidupan ak, papa la menjadi idola ku kerana setiap ape yg ak tanye sume die tahu.. xpernah lg kuar dari mulut die menytakan papa xtau... tp skrg, sape lg yg nak menemani ak dan berbual dgnku????sgt la ak terase ketiadaannye.. ak rase telalu sunyi tanpe papa....
4 november 2010...jam 4 pagi.. ak terjaga dari tido.. ak trus msuk ke wad ICU utk melihat keadaan ayahku.. ak menangis keseorgn dan berharap papa xkn meninggalkn aku dan family... pg slps subuh ak dihalau oleh guard utk trun kebwh.. x tenteram ati aku meninggalkan ayahku keseorgn di ICU.. ak terus2 terusan menunggu didpn pintu guard shingge akhirnye doc menelefon akak ku utk bebrbincng.. utk kali kedua, doc ingin melakukan sekali lg operation kepda ayahku krn didlm bdnyye msih ade blooding... mase tu, ape mmapu ak buat hnyelah berdoa semoga Allah S.W.T memberikan yg terbaek utk ayahku... selepas operation, doc menytakan ayahku dlm keadaan yg ok skit dari pg td.. sume fmly ak gmbire tp tidak pada aku.. aku x tau kenape naluri ku kuat menytakan papa akn meninggalkan ak sdgkn ak xnk ini sume tejd.. ak juge bejanji jike papa msih idup, ak akn usahakan agar die mndpt yg treatment yg tebaek... jam 8.30 mlm, ak ngat nk trun bwh utk mengambil kunci umah ttbe p.cik n m.cik dtg.. ak trus bwe mereka melihat keadaan ayahku tp apabila ak msuk, ak tedgr 1 pebualan yg agk serius sesame doc.. trus ak pnggl akkku utk mndgr sume itu.. ttbe slh seorg doc trus mmberitahu kami sekeluarga bhw ayahku xdpt diselamtkan lg... organ didlm bdn die sudah byk yg rosak dan doctor telah mmberikan ubat pd kadar yg sgt maksimum.... pada mase itu hny Allah S.W.T shj yg tahu perasaan kami sekeluarga.. ak lagi bertambah hiba apabila melihat adikku meraung memohon ayahku bgn semula... " papa bgn papa, sape nk antar adik pada hari pertama SPM, papa kn dh janji nk antar adik". Ya Allah, inilah dugaan yang sgt besar utk kami sekeluarga.. tegrak dihatiku spy Allah gantikanlah nywaku ngn nyawa ayahku agar familyku sentiase gembire.... mlm itu, xputus kami mengucap padanya dan membaca yasin pada papa... ak pergi dekat di telinge papa.. ak bebrbisik memhon agar ayahku mengampunkan segala dosa2 yg telah ak lakukan spnjng ak mnjd anaknye... n ayat yg aku ckp " papa, b redha dgn ape yg tejd tp papa,b syg sgt kt papa,sape nk teman b maen ping pong lg, sp nk sembang ngn b lg, sp nk tgk kete b lg, sp nk bwe b pegi jln2, papa pun blm dtg konvo b lg..papa kuat la utk kami papa.. kami syg sgt dekat papa... kami xsanggup kehilangan papa skrg..kami sgt memerlukan papa.. papa kan janji ngn b nk men ping pong 8 jam pd ari minggu..papa xleh tnggal b tau papa" akhirnye ak dpt melihat air matenye deras keluar .. tuhan sj yg tahu betape gembirenye ak pd mase itu.. wlaupun papa xdpt berkata2, cukuplah die mndgr ape yg telah aku luahkan.
5 november 2010, ak duduk di hujung katil smbil memegang kaki die.. betapa sejuknye duduk didlm bilik tu tp xkn sekali ak meninggalkan papa keseorgn n
tepat jam 5.20 pagi, ak punyela ngantuk n trus telelap.. dlm ak ttdo ak dikejutkn ngn 1 mimpi dimane ayahku dtg berpkaian putih melalui depan ak smbil tersenyum melihat aku.. trus ak tejaga dan ak lihat nadi die semakin jtuh dan jtuh.. trus ak keluar dr bilik ICU utk memanggil adik n mama utk melihat papa.. ak rase mungkin sdh tibe masenye papa pergi meninggalkan kami.. tepat azan subuh berkumandang, ayah menghembuskan nafas yg teakhir... apelg yg hndak ku tangis kerana ape yg aku takutkan telah menjadi kenytaan..papa meninggalkan kami utk selamanya... hanya lelehan air mate yang menutupi hatiku yang hancur bederai..
papa pergi jauh dari kami pada subuh hari jumaat dimane die sgt lah mahu meninggal dunia pd waktu itu..
Aku plg keumah utk mengmas umah kerana jenazah akn plg sementara ke umah sblm di smbhygkan slps jumaat di surau al-ikhwan.. tepat jam 2.30 petang.. ayahku telah dikebumikan ditanah perkuburan bandar baru sg buloh... ak bersyukur kehadrat illahi kerana sumenye bejln dgn lancar...
papa pergi meninggalkan kami yg terkapai2 mencari jln yg tebaek utk menruskn idup.. papa dgr ye " b janji papa, b akan jage mama, cia n adik baek2" b akan jage mereka sepertimana papa jage kami dulu... b sanggup korbankan diri b demi mereka papa" Semoga papa ditempatkan dikalangan org yg beriman n soleh" .. Semoga papa tenang di sana..
" papa dgrla buat kali tekahir, papa lah ayah dan kwn yg terbaek yg b pernah jmpe dlm hidup b,b sgt5 syg dgn pAPA. i miss u so much papa.. semoga kite akn berjmpe lg diakhirat nnt...

terkilan nye ak dlm byk2 minggu, minggu ak x balik itula sume ini tejd.. bermaksud 2 minggu ak x berjmpe dgn papa dan skrg ak xkn berjumpe dgn die utk selamanya.. pedih ak menerima sume ini


AYAH

Tersentak aku dari hayalan indah
Sewaktu mendengar suara kesedihan
Suara yang tidak asing dicuping telingaku
Yang meminta aku cepat
Sedang aku jauh disana

Setibanya aku disana
Hanya air mata menemani ku
Melihat ayahku tebaring lesu
Sambil betarung nyawa
Demi keluarga tercinta

Kelopak mata yang sebelum ini
Cetek kekurangan air
Tiba-tiba dilanda banjir air mata air
Lalu membasahi landasan pipi
Yang tandus kekeringan
Hingga membuatku lemah tidak berdaya
Bagaikan dipukul ombak pantai tanpa henti

Dipagi subuh yang hening
Perginya seorang insan yang sangat kusayangi
Seorang insan yang sering
Mencurahkan kasih sayangnya padaku

Dialah ayah kesayanganku
Yang selalu menyokongku
Memberi semangat kepadaku
Dan beri segalanya buat ku
Namun semua itu hanya tinggal kenangan
Kerna ayah tidak mungkin akan kembali lagi

Aku sedih kerna ayah tidak sempat melihat kejayaanku
Namun keadaan tidak boleh berubah segalanya
Kerna Allah maha kuasa
Dan kehidupan pasti bertemu kematian

Innalillah waainnalillah hirojiun

Kumohon pada Allah
Damaikanlah ayah disana
Bersemadi dalam keimanan

Aku tahu tiada hadiah terindah buat seorang ayah
Selain anak soleh dan solehah
Aku tahu tiada hadiah terindah buat seorang ayah
Selain melihat anaknya berjaya
Dan aku juga tahu dengan doa tulus
Bisa membuat ayah sentiasa bahagia

Ayah ampunilah segala kesalahan anakmu ini
Yang sentiasa membebanimu sedari kecil
Ayah ingin sekali aku merasa pelukan mesramu
Seperti waktu dulu
Menghantarku kesekolah
Dan
Mengucup dahiku sebelum masuk bilik darjah
Terima kasih ayah ku ucapkan kepadamu

Tanpamu siapalah diri ini
Tanpamu tiadalah aku didunia ini
Tanpamu tidak mungkin kuhirup udara ini
Tanpamu tidak mungkin kulihat keagungan yang maha kuasa
Tanpamu tidak mungkin kutahu erti kasih sayang
Tanpamu tidak mungkin aku capai kejayaan

Terima kasih ku ucapkan padamu ayah
Kerna tidak jemu membesarkan diriku
Kerna tidak jemu melayan kenakalanku
Kerna tidak jemu menasihati diriku
Terima kasih ku ucapkan

Aku sangat meridui dirimu
Selamat tinggal ayah
Selamat tinggal ayah
Selamat tinggal ayah
Damailah kau disana

Tuesday, September 14, 2010

Realiti kehidupan




haI sume!!! dh lame rase xupdate blog ni..tetibe arini tegerak ati nk tulis sumthing.. arini ak nk share satu pengalaman yg telah ak lalui sepanjang ak menjadi trainee di Skrastin lim firm di kelang lama. mama n papa suruh ak duk umah mase wktu practical tp ak ttp ngn keputusan ak utk duduk luar dari umah..bknnye ak hndak ingkar pada perintah mereka tp ak ingin menjadi seorg yg bedikari.. belajar erti menjadi dewasa dgn erti kate yg sebenar.. make ak tlah menyewa 1 bilik di PPR taman sentosa n duduk bersame dgn kwn2 ku.. bilik yg ak sewa itu adlh milik seorg p.cik n m.cik yg sgt baek.. xpernah ak jumpe p.cik n m.cik yg terlalu baek seperti itu..smpaikan ak rase sgt terutang budi kepada mereka..xpernah sedikit pun mereka menganggap kami sbg penyewa mlh mereka menjage kami seperti anak mereka sendiri smpaikan ak sgt bersyukur kehadrat Illahi kerana menemukan mereka kepada aku.. mereka menyediakan makanan harian kami, membasuh baju n mengemas bilik kami.. kalau difikirkan balik, xkan ade org yg sanggup membuat itu sume kepada penyewa.. tetapi ini lah realiti yg aku lalui.. becerita ttg tmpat kerja ak..sekali lagi ak menadah tgn tanda kesyukuran kehadrat Illahi kerana mmberi ak tmpat praktikal yg sgt bez.. byk pengalamn yg telah ak timba sepanjang ak berada disane.. mereka telah mengajr ak audit,taz,account n company secretary..bukan itu shj, ade juge client yg dtg n besembang ngan aku ttg rahsie dlm membuat business.. ak sgt la njoy berade disitu tambahan lg pekeja2 disitu sgt baek n friendly... mereka senang di bawe berbual n berbincang.. ak berdoa semoga pejalanan ak sbg trainee dlm mase 6 bulan ini bejln ngn lancar... tetapi dlm ak mengharungi hari2 ak sbg trainee, byk pngalmn manis n pahit yg telah ak lalui n ak doakan yg pahit itu biarlah mnjadi pengajaran dlm idup ak.. biarlah org kate kite ape, biarlah org kata kite xtau agama, biarlah org kate kite berlagak tp sbnrnye kite tau ape yg kite mahu dlm kehidupan kite.. yg penting jgn telalu mementingkan diri sendiri,ego n tunjuk kite bagus.. jgn kate kite pndai agama tp adab kite mcm sampah...

Sunday, May 9, 2010






~Face becomes Fairer, Radiant & Glowing
~Face looks Younger
~Skin will be Moisturised & Nourished
~Skin feels Softer & Smoother
~Skin is Firm & Lifted
~Big Facial Pores are Closed Up
~Wrinkles are Reduced & Freckles Lightened
~Eye Bags disappear



Just add water to create a thick lather, apply gently onto the skin, leave for two to three minutes or more, rinse off with water. For many, other skin care or cosmetics products are no longer required!


Contact wanie:
013-3978516/017-6136477
ziazmiz88@yahoo.ie


Original Price : RM380 per box/ RM120 per bar
Promotion Price : RM 340 per box / RM90 per bar / RM 85 Per bar
Delivery cost : FREE


' KULIT CANTIK, HATI GEMBIRA'
REBUT PELUANG UNTUK MEMBELI SEKARANG SEHINGGA 28 MEI 2010 selagi promosi besar-besaran dijalankan

Wednesday, March 3, 2010

idup seorg student

dh lame rase xtulis..setelah sekian lame mendiamkan diri.. tetibe rase ade mood nk tulis.. ak nk ckp psl idup seorg student. Org slalu kate student ni x busy mcm org bekeje tp ak rase idup seorg student ni penat gler...kene bgn pg g kelas smpai ptg n mlm kene settlekan assgnmnt smpai lewat pg n bru tdo..rasenye mcm xde life btu..nk gak kdg2 g tgk muvie ke, karok ke or wat bende2 laen selain stdy..sungguh bosan idup ku.. tp skrg ak rase dh x bosan tp bz gler... ak dh mule wat bsnes. ak nk ubah idup ak supaye jd yg tebaek dimse akn dtg..ak nk kete bru n rumah bru yg ak beli sendiri.. hopefully Allah S.W.T akan memberi peluang kepada ak utk membuat bsnes yg tebaek... ini adlh pemulaan idup ku sbg seorg dewasa yang akan berjaya dimasa akan datang

Saturday, January 2, 2010

objek yang dicampak oleh Allah S.W.T dimuka bumi ini

manusia dilahirkan mempunyai akal fikiran dan tiada manusia dimuka bumi ini yang lengkap keseluruhannya.. ini yg dikatekan lumrah manusia.. kita sebagai manusia haruslah memperbaiki kelemahan yang terdapat didalam diri kita supaya kite menjadi yang lebih baek daripada sebelum ini.. tetapi kenapa ada manusia yang hanya nmpak kelemahan orang lain sedangkan die tidak pernah cermin diri sendiri... adakah kerana ego,berlagak pandai atau fikir mereka adalah yang terbaik dimuka bumi ini.. tidak pernahkan mereka termenung sebentar dan memikirkan tentang diri mereka??? manusia haruslah merendah diri supaya kita lupa siapa diri kite dimuka bumi ini..kita hanyalah satu objek yang diletakkan oleh Allah S.W.T untuk mentadbir dunia bukan menjadikan dunia ini milik kita...
yang kedua yang ingin dibicarakan adalah kenapa manusia tidak pernah memikirkan org laen..kenapa die hanye memikirkan die shj... tidak adakah perasaan belas kasihan atau bertimbang rasa dalam diri anda??? sebagai manusia yang mempunyai akal fikiran, kita seharusnya mempunyai sikap bertimbang rasa dan hormat-menhormati antara satu sama lain..sekali lg ingatlah kita hanya objek dimuka bumi ini..
Yang ketiga adalah kenapa manusia hanya memikirkan wang ringgit.. sememangnya benar wang adalah keperluan yang penting untuk hidup..tanpa wang siapa lah diri kita tetapi kita haruslah ngat bahawa wang bkn lah segalanya untuk kita.ia juga adalah objek dimuka bumi ini yang hanya menggelapkan mata kita.. kita haruslah menggunakan wang itu sebaeknya dan berjimat cermat supaya kita dapat menilai erti sebanar wang didalam idup kita..
jadi,marilah kita sama2 renungkan dan fikirkan bahawasanya kita hanyalah satu sekumpulan objek yang dibaling oleh Allah S.W.T dimuka bumi ini.