Search This Blog

Wednesday, November 24, 2010

Air Mata yang tidak Bermakna LagI(coretan buat lelaki yang begelar HERO dlm familyku)


Setelah sekian lame tidak menekan keyboard utk mencatat sesuatu di dalam blog ini, akhirnye hari ini ak tulis juge...itupun setelah ku rasekan emosi ku kian stabil...

Tanggal 3 november 2010,jam 8.32 pagi.. ak mendapat 1 panggilan daripada ibuku menyatakan ayahku accident.. Allah S.W.T saje yg tahu perasaan ku... xputus2 aku berdoa agar ayahku hanya luke2 kecil shj... ak drive dlm keadaan yg agk laju sehingga ak melalui tempat kejadian dimane tempat ayahku accident.. Ya Allah, ak nmpak motonye di tepi jln, hatiku semakin bedebar kerana moto itu rosak teruk dibhgian hadapan... aku terus menangis dan menangis sehingga ak smpai di hospital sg buloh.. setibanye, ak belari laju menuju ke emergency.. disitu ak tedgr ayahku mengerang kesakitan dimane bdnnye dipenuhi dgn darah.. dlm pkul 10.30 pagi.. doctor memberitahu kami bhw ayahku perlu menjalani pembedahan kerana keadaan die yg sgt kritikal.. meraung lah ak dan kelurga ku kerana ak xpercaya org yg aku berbual dgn eloknye pd hari isnin hari itu dlm keadaan tidak sedarkan diri lngsung.. mama membuat persetujuan utk membenarkan doc melakukan pembedahan.. saat menunggu operation tamat adlh saat yg sgt menyakitkan diri ak... pelbgai bende bermaen di fikiran ku... akhirnye ak intercom bilik pembedahan dan mereka menytakan ayahku sdh di ICU.. kami belari kesane n doc menyatakan telalu byk organ didlm badan ayahku telah rosak.. yg plg ak sedih adlh, otak sebelah kiri die tidak boleh berfungsi lg.. kate akhir dari doc agar kami bersedia menerima setiap ape yg belaku.... mase tu, tidak ade siapa yg fhm persaan ini... ak akan kehilngan org yg plg ak rpt dlm family..die bkn sj sbg seorg ayah malah die seorg guru yg sgt bgus mendidik dan membesarkan ak tanpe ade cacat langsung.. die juga rakan sepermainan ku sejak ak dari kecil.. die yang mengajar utk bermain tenis, squash n akhir sekali ping pong... bkn itu saje, kami juge mempunyai hobi yg same dimane dimsa lpg kami akn tgk EPL besame n n bejln2 mencari brg electronic yg boleh digunekan dimase akn dtg... papa juga byk bersembang dgnku ttg hal politik n business.. dlm kehidupan ak, papa la menjadi idola ku kerana setiap ape yg ak tanye sume die tahu.. xpernah lg kuar dari mulut die menytakan papa xtau... tp skrg, sape lg yg nak menemani ak dan berbual dgnku????sgt la ak terase ketiadaannye.. ak rase telalu sunyi tanpe papa....
4 november 2010...jam 4 pagi.. ak terjaga dari tido.. ak trus msuk ke wad ICU utk melihat keadaan ayahku.. ak menangis keseorgn dan berharap papa xkn meninggalkn aku dan family... pg slps subuh ak dihalau oleh guard utk trun kebwh.. x tenteram ati aku meninggalkan ayahku keseorgn di ICU.. ak terus2 terusan menunggu didpn pintu guard shingge akhirnye doc menelefon akak ku utk bebrbincng.. utk kali kedua, doc ingin melakukan sekali lg operation kepda ayahku krn didlm bdnyye msih ade blooding... mase tu, ape mmapu ak buat hnyelah berdoa semoga Allah S.W.T memberikan yg terbaek utk ayahku... selepas operation, doc menytakan ayahku dlm keadaan yg ok skit dari pg td.. sume fmly ak gmbire tp tidak pada aku.. aku x tau kenape naluri ku kuat menytakan papa akn meninggalkan ak sdgkn ak xnk ini sume tejd.. ak juge bejanji jike papa msih idup, ak akn usahakan agar die mndpt yg treatment yg tebaek... jam 8.30 mlm, ak ngat nk trun bwh utk mengambil kunci umah ttbe p.cik n m.cik dtg.. ak trus bwe mereka melihat keadaan ayahku tp apabila ak msuk, ak tedgr 1 pebualan yg agk serius sesame doc.. trus ak pnggl akkku utk mndgr sume itu.. ttbe slh seorg doc trus mmberitahu kami sekeluarga bhw ayahku xdpt diselamtkan lg... organ didlm bdn die sudah byk yg rosak dan doctor telah mmberikan ubat pd kadar yg sgt maksimum.... pada mase itu hny Allah S.W.T shj yg tahu perasaan kami sekeluarga.. ak lagi bertambah hiba apabila melihat adikku meraung memohon ayahku bgn semula... " papa bgn papa, sape nk antar adik pada hari pertama SPM, papa kn dh janji nk antar adik". Ya Allah, inilah dugaan yang sgt besar utk kami sekeluarga.. tegrak dihatiku spy Allah gantikanlah nywaku ngn nyawa ayahku agar familyku sentiase gembire.... mlm itu, xputus kami mengucap padanya dan membaca yasin pada papa... ak pergi dekat di telinge papa.. ak bebrbisik memhon agar ayahku mengampunkan segala dosa2 yg telah ak lakukan spnjng ak mnjd anaknye... n ayat yg aku ckp " papa, b redha dgn ape yg tejd tp papa,b syg sgt kt papa,sape nk teman b maen ping pong lg, sp nk sembang ngn b lg, sp nk tgk kete b lg, sp nk bwe b pegi jln2, papa pun blm dtg konvo b lg..papa kuat la utk kami papa.. kami syg sgt dekat papa... kami xsanggup kehilangan papa skrg..kami sgt memerlukan papa.. papa kan janji ngn b nk men ping pong 8 jam pd ari minggu..papa xleh tnggal b tau papa" akhirnye ak dpt melihat air matenye deras keluar .. tuhan sj yg tahu betape gembirenye ak pd mase itu.. wlaupun papa xdpt berkata2, cukuplah die mndgr ape yg telah aku luahkan.
5 november 2010, ak duduk di hujung katil smbil memegang kaki die.. betapa sejuknye duduk didlm bilik tu tp xkn sekali ak meninggalkan papa keseorgn n
tepat jam 5.20 pagi, ak punyela ngantuk n trus telelap.. dlm ak ttdo ak dikejutkn ngn 1 mimpi dimane ayahku dtg berpkaian putih melalui depan ak smbil tersenyum melihat aku.. trus ak tejaga dan ak lihat nadi die semakin jtuh dan jtuh.. trus ak keluar dr bilik ICU utk memanggil adik n mama utk melihat papa.. ak rase mungkin sdh tibe masenye papa pergi meninggalkan kami.. tepat azan subuh berkumandang, ayah menghembuskan nafas yg teakhir... apelg yg hndak ku tangis kerana ape yg aku takutkan telah menjadi kenytaan..papa meninggalkan kami utk selamanya... hanya lelehan air mate yang menutupi hatiku yang hancur bederai..
papa pergi jauh dari kami pada subuh hari jumaat dimane die sgt lah mahu meninggal dunia pd waktu itu..
Aku plg keumah utk mengmas umah kerana jenazah akn plg sementara ke umah sblm di smbhygkan slps jumaat di surau al-ikhwan.. tepat jam 2.30 petang.. ayahku telah dikebumikan ditanah perkuburan bandar baru sg buloh... ak bersyukur kehadrat illahi kerana sumenye bejln dgn lancar...
papa pergi meninggalkan kami yg terkapai2 mencari jln yg tebaek utk menruskn idup.. papa dgr ye " b janji papa, b akan jage mama, cia n adik baek2" b akan jage mereka sepertimana papa jage kami dulu... b sanggup korbankan diri b demi mereka papa" Semoga papa ditempatkan dikalangan org yg beriman n soleh" .. Semoga papa tenang di sana..
" papa dgrla buat kali tekahir, papa lah ayah dan kwn yg terbaek yg b pernah jmpe dlm hidup b,b sgt5 syg dgn pAPA. i miss u so much papa.. semoga kite akn berjmpe lg diakhirat nnt...

terkilan nye ak dlm byk2 minggu, minggu ak x balik itula sume ini tejd.. bermaksud 2 minggu ak x berjmpe dgn papa dan skrg ak xkn berjumpe dgn die utk selamanya.. pedih ak menerima sume ini


AYAH

Tersentak aku dari hayalan indah
Sewaktu mendengar suara kesedihan
Suara yang tidak asing dicuping telingaku
Yang meminta aku cepat
Sedang aku jauh disana

Setibanya aku disana
Hanya air mata menemani ku
Melihat ayahku tebaring lesu
Sambil betarung nyawa
Demi keluarga tercinta

Kelopak mata yang sebelum ini
Cetek kekurangan air
Tiba-tiba dilanda banjir air mata air
Lalu membasahi landasan pipi
Yang tandus kekeringan
Hingga membuatku lemah tidak berdaya
Bagaikan dipukul ombak pantai tanpa henti

Dipagi subuh yang hening
Perginya seorang insan yang sangat kusayangi
Seorang insan yang sering
Mencurahkan kasih sayangnya padaku

Dialah ayah kesayanganku
Yang selalu menyokongku
Memberi semangat kepadaku
Dan beri segalanya buat ku
Namun semua itu hanya tinggal kenangan
Kerna ayah tidak mungkin akan kembali lagi

Aku sedih kerna ayah tidak sempat melihat kejayaanku
Namun keadaan tidak boleh berubah segalanya
Kerna Allah maha kuasa
Dan kehidupan pasti bertemu kematian

Innalillah waainnalillah hirojiun

Kumohon pada Allah
Damaikanlah ayah disana
Bersemadi dalam keimanan

Aku tahu tiada hadiah terindah buat seorang ayah
Selain anak soleh dan solehah
Aku tahu tiada hadiah terindah buat seorang ayah
Selain melihat anaknya berjaya
Dan aku juga tahu dengan doa tulus
Bisa membuat ayah sentiasa bahagia

Ayah ampunilah segala kesalahan anakmu ini
Yang sentiasa membebanimu sedari kecil
Ayah ingin sekali aku merasa pelukan mesramu
Seperti waktu dulu
Menghantarku kesekolah
Dan
Mengucup dahiku sebelum masuk bilik darjah
Terima kasih ayah ku ucapkan kepadamu

Tanpamu siapalah diri ini
Tanpamu tiadalah aku didunia ini
Tanpamu tidak mungkin kuhirup udara ini
Tanpamu tidak mungkin kulihat keagungan yang maha kuasa
Tanpamu tidak mungkin kutahu erti kasih sayang
Tanpamu tidak mungkin aku capai kejayaan

Terima kasih ku ucapkan padamu ayah
Kerna tidak jemu membesarkan diriku
Kerna tidak jemu melayan kenakalanku
Kerna tidak jemu menasihati diriku
Terima kasih ku ucapkan

Aku sangat meridui dirimu
Selamat tinggal ayah
Selamat tinggal ayah
Selamat tinggal ayah
Damailah kau disana